Home » Kinderfysiotherapie » Wat is kinderfysiotherapie?

Wat is kinderfysiotherapie?

Spelenderwijs leren bewegen! Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer of wijkt dit af van het gebruikelijke. Dit kan kinderen belemmeren in hun ontwikkeling. Ze hebben meer oefening nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Of ze moeten leren met minder mogelijkheden zo optimaal mogelijk te bewegen. Al deze kinderen kunnen baat hebben bij behandeling door een kinderfysiotherapeut.

Een kinderfysiotherapeut heeft na de basisopleiding fysiotherapie de 3 tot 4 jarige vervolgopleiding kinderfysiotherapie gevolgd. Hierdoor is de kinderfysiotherapeut met recht de specialist in het bewegend functioneren van kinderen en jongeren te noemen!

Het komt voor dat u zich als ouder ongerust maakt over de zintuiglijke- en/of motorische ontwikkeling van uw baby of kind. In veel gevallen zullen de artsen van het consultatiebureau, de huisarts, of de leerkracht op school een rol spelen bij het signaleren van dergelijke problemen. Onthoudt dat een

“niet pluis gevoel”, of twijfel reden genoeg is om een deskundige te raadplegen. Dus twijfel niet, bel gerust!

Tijdig signaleren, diagnosticeren en behandelen van motorische en/of zintuiglijke ontwikkelingsstoornissen is van groot belang. Vaak geldt: hoe eerder de problemen gesignaleerd en eventueel behandeld worden, hoe geringer de verstoring van de ontwikkeling van het kind is.