Beweegt jouw kind genoeg?

Normaal fiets of wandel je waarschijnlijk samen met je kinderen naar school. Hebben ze 1 of 2 keer per week gymles en spelen ze in de pauzes lekker buiten. Met een beetje mazzel spelen ze ook na schooltijd weer lekker buiten, of zijn ze lid van een sportclub waar ze één of meerdere malen per week naar toe gaan.

Maar hoe is dat nu? Nu iedereen zoveel mogelijk thuis werkt, de kinderen niet naar school gaan en de sportclubs dicht zijn. Bewegen jullie nu juist meer, of minder? 

Waarom is voldoende bewegen belangrijk?

Allereerst worden je botten en spieren sterker door regelmatig te bewegen en/of te sporten. Ook verbeter je de conditie, kracht en coördinatie en heeft bewegen een positief effect op de motorische ontwikkeling. 

Door te sporten neemt ook de bloedtoevoer naar de hersenen toe. Hierdoor wordt je alerter en wordt de ontwikkeling van de hersenen gestimuleerd. Dus zit je kind een beetje te suffen tijdens het schoolwerk maken? Hup: bewegen maar! Je zult zien: daarna is de concentratie weer duidelijker beter. Daarnaast is ook aangetoond dat hoe meer je beweegt, hoe beter je op latere leeftijd cognitieve taken uit kunt voeren.

Door voldoende te bewegen verklein je ook de kans op het ontwikkelen van ziektes zoals; obesitas, hart-en vaatziekten, kanker, COPD en diabetes. En hiervoor geldt: hoe jonger kinderen leren om te sporten en te bewegen, hoe langer zij profiteren van deze voordelen. 

Hoeveel moeten kinderen bewegen?

1 uur per dag; matig intensief bewegen. 1 uur per dag is het minimale, meer bewegen is beter!

3 x per week spier-en botversterkende activiteiten. 

En: voorkom veel stilzitten!

Wat is matig intensief?

Een activiteit is matig intensief als je hartslag omhoog gaat en je ademhaling versnelt. Bijvoorbeeld door te fietsen, trampolinespringen of paardrijden. Maar ook buitenspelen, zwemmen en stevig doorwandelen zijn voorbeelden van matig intensieve activiteiten. 

Wat zijn bot- en spierversterkende oefeningen ?

Botversterkende activiteiten zijn activiteiten waarbij je lichaam met je eigen gewicht wordt belast, zoals springen, traplopen, hardlopen en dansen. Spierversterkende activiteiten zijn activiteiten die kracht en uithoudingsvermogen van de spieren verbeteren. Je kan speciale krachtoefeningen doen, maar ook veel sporten waarbij je moet rennen en springen, versterken de spieren. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, voetballen, tennissen of fitnessen. En ook activiteiten als zwemmen en fietsen die minder kracht kosten, maar wel langdurig volgehouden worden, versterken de spieren.

Overige voordelen van bewegen

Door te bewegen en sporten leren kinderen ook een hoop sociale vaardigheden, denk aan samenwerken, fair play, elkaar helpen, assertiviteit etc. Ook kunnen er nieuwe contacten of vriendschappen ontstaan. Verder is bewezen dat lichaamsbeweging positieve invloed heeft op het emotioneel welbevinden. Vooral bij kinderen en jongeren. Kinderen die voldoende bewegen hebben vaak meer zelfvertrouwen en een hoger gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan bewegen het ontstaan van angst en stress tegen gaan. 

Haalt jouw kind de norm?

In 2017 voldeed 55% van de kinderen tussen de 4-11 jaar aan deze norm. Van de kinderen tussen de 12-18 jaar voldeed slechts 28% aan deze norm!

En jijzelf? Haal jij de norm?

Beweegrichtlijn voor volwassenen:

2,5 uur per week matig intensief (verspreid het bewegen over meerdere dagen).

2 x per week spier- en botversterkende oefeningen. Voor ouderen komen daar nog balansoefeningen bij

En: beperk het stilzitten! Ook voor volwassenen geldt: meer bewegen is beter. 

*bron: www.allesoversport.nl

Tips om meer te bewegen, ook nu!

  • Maak een lekkere wandeling samen, maar let wel op de 1,5 meter afstand en vermijdt drukke plekken. We willen natuurlijk niet dat je ziek wordt!
  • Pak de fiets naar opa en oma als dat kan (neem een krijtstift mee!) Teken nu op het raam: boter, kaas en eieren. Zo kan jij veilig buiten blijven staan en opa/oma binnen en kun je toch samen een spelletje spelen! Leuk toch?!
  • Ga op speeltuintjes jacht. Als het er nu te druk is om te spelen, heb je in ieder geval vast leuke speeltuintjes ontdekt voor straks!
  • Doe een speurtocht, of ga op berenjacht. Overal in Amersfoort staan beren achter de ramen die je kan zoeken. 
  • Zoek een leuk liedje van Just Dance op YouTube en daag elkaar uit.
  • Maak elkaar in met een potje voetbal of ander leuk spel. 
  • Neem eens wat vaker de trap en/of de fiets.
  • Daag je puber uit meer stappen op een dag te zetten dan jou.
  • Doe onderstaande bingo. Wil je graag de geïllustreerde versie? Stuur dan een e-mail naar: info@bengelsenkanjers.nl en we sturen hem naar je op. En als jij kan aantonen dat je hem hebt voltooid ontvang je een kleinigheidje van ons!
  • Volg ons op Facebook en/of Instagram. Hier gaan we de komende periode diverse (beweeg)challenges plaatsen! 

BINGO

Hoe lang kan jij op 1 been staan? Je mag het 3x proberen per been. 

Spring over een rij wc-rollen.

Maak een koprol op elk bed in huis.

Doe de hinkelbaan samen met je ouders en/of broer/zus.

Gooi al je knuffels vanaf 2 meter afstand in de wasmand. Lukt het ook vanaf 3 meter?

Ga bowlen met lege flessen. Met mooi weer kun je ook flessenvoetbal doen!

 

Estafette rennen samen met papa of mama. Ren naar de eerste lantaarnpaal en terug, daarna rent de volgende naar de 2de paal en weer terug. En ga zo maar door!

Hoe ver kan jij springen? Meet met een wc-rol hoever je kwam. Tel het aantal velletjes. 

Ga op 1 been staan. Hoe vaak kan jij de grond aantikken zonder om te vallen? Je mag het 3 keer per been proberen. 

Pak een krukje: Hoe vaak kan jij op en afstappen in 30 sec? Doe dit zowel met links als met rechts eerst. Probeer dit 3x per been en probeer steeds je record te verbeteren!

 

 

 

Verzamel alle wc-rollen uit huis. Ga op 1 been staan en bouw een zo hoog mogelijke toren! Hoe hoog is jouw toren?

Hoeveel kikkersprongen kan jij maken?

 

Succes!