Is het normaal dat de benen van mijn kind niet recht zijn?

Wij krijgen regelmatig vragen over de stand van de benen. Daarom willen we het vandaag hebben over de normale groei en ontwikkeling van de benen.

Dreumes:

Meestal valt het ouders op als hun kleine gaat lopen: handjes in de lucht, wiebel, wiebel en ja hoor: daar zijn ze; de eerste stapjes. Maar die beentjes; die zijn wel een beetje krom. In eerste instantie denken de ouders nog: ach, hij loopt net, het zal wel goed zijn. Maar als na een paar weken die beentjes nog net zo krom zijn als in het begin, gaan ouders vaak toch twijfelen.

Het is echter volkomen normaal dat kinderen tot de leeftijd van 1,5 à 2 jaar O-beentjes hebben. De mate waarin varieert erg van kind tot kind. In de meeste gevallen is er niks aan de hand en valt het onder de normale ontwikkeling.  

Peuters:

Op de peuterleeftijd zijn het vaak juist X-benen waar ouders zich zorgen over maken. Soms geven ouders ook aan dat hun peuter vaak valt. Op de leeftijd van 2 jaar hebben de meeste kinderen rechte benen. Dit is echter maar van korte duur, want al snel gaan de knieën dichter bij elkaar staan, en de enkels juist verder van elkaar af; het kind krijgt langzaam maar zeker X-benen. Deze X-stand valt vaak het meeste op rond de leeftijd van 3 jaar. Ook dit is in de meeste gevallen weer volkomen normaal.

Kleuters:

De meeste kinderen in de onderbouw hebben nog steeds X-benen. Naarmate ze ouder worden, worden de benen echter ook steeds rechter. Normaliter zijn bij kinderen vanaf een jaar of 7 à 8 de benen weer mooi recht.   

De normale groei en ontwikkeling van kinderbenen.

Pubers:

Vooral bij pubermeiden zien we weer meer X-benen. Dit komt omdat het bekken van de meiden breder wordt, en hierdoor de stand van de heupen t.o.v. de knieën en enkels weer veranderd. Als deze meiden dan met hun voeten tegen elkaar blijven staan zoals ze eerder ook deden, of regelmatig met gekruiste benen staan, kan dit wel knieklachten veroorzaken.

Normale ontwikkeling van O naar X naar recht:

Het is dus volkomen normaal dat een kind tot de leeftijd van 1,5 à 2 jaar benen O-benen heeft. Deze veranderen langzaam in X-benen en vanaf een jaar of 7 à 8 horen de benen weer mooi recht te zijn.

Wanneer is de stand van de benen mogelijk wel afwijkend?

  • De O-benen ontstaan (of blijven bestaan) na zijn tweede verjaardag.
  • De X-benen ontstaan (of blijven bestaan) na zijn achtste verjaardag.
  • De O- of X-stand is duidelijk opvallender dan bij andere kinderen.
  • Er is sprake van een eenzijdige afwijking.
  • Er is een duidelijk verschil tussen links en rechts.

Maar ook als uw kind veel valt, of klaagt over pijn is het zinvol om iemand mee te laten kijken.

U kunt dan het beste contact opnemen met uw huisarts, de jeugdarts van het consultatiebureau of uw kinderfysiotherapeut.