Zie ginds komt de stoomboot…

Ja ja, morgen is het weer zo ver! Sinterklaas komt naar ons land. En of je nou wil of niet, voor veel kinderen is Sinterklaas hét feest van het jaar! Want Sinterklaas en zijn pieten staan voor veel kinderen synoniem aan cadeautjes en snoepgoed.

Maar wat zijn nou leuke, nuttige, cadeautjes voor kinderen? Hieronder geven we je enkele tips.

0-9 maanden:

De allerkleinsten onder ons zijn vooral bezig met het ontdekken van het lichaam en het leren voortbewegen. Als jouw kindje nog vooral ligt kun je denken aan: bijtringen, rammelaar, tuimelaar (leuk om tegen aan te slaan als je op je buik ligt), rammelsokjes om de voeten interessant te maken en een lekker speelkleed om op te leren rollen, op je buik te liggen etc. Is je kindje al wat verder en probeert het ook al vooruit te komen of te pivoteren (om de eigen as draaien in buiklig), dan zijn van die foam puzzelmatten een heel mooi alternatief voor het speelkleed. Ze zijn niet zo hard en koud als de vloer, maar bieden wel meer grip en steun voor het leren tijgeren en pivoteren.

Duplo

9-18 maanden:

Probeert jouw kindje al vooruit te komen op zijn buik, kan hij al zitten of probeert hij zelfs al te gaan staan? Denk dan eens aan blokken, een vormenstoof of een blokkentoren (vooral leuk om weer om te gooien). Ook anti-slip sokjes of slofjes zijn superhandig nu. En wat dacht je van ballen? Altijd leuk om achteraan te gaan, want die dingen rollen altijd weg als je ze bijna hebt!

Wil je graag een groter cadeau geven? Wat dacht je van een loopauto om op te zitten of een loopwagentje/babywalker om achter te lopen? Heb jij liever niet zo’n standaard babywalker, maar denk jij ‘oh, dat poppenwagentje is zo schattig’. Ook die kan je prima gebruiken om je kindje mee te leren lopen! Verzwaar hem dan wel door er bijvoorbeeld een paar bakstenen of van die melkkannen gevuld met water in te leggen.

Naast het leren lopen, klimmen en klauteren kunnen dreumesen uren zoet zijn met houten puzzels, blokken, boekjes lezen en auto’s. En wat dacht je van constructiemateriaal als Duplo? Hamertje tik is ook bij velen favoriet.  

Peuters

En wordt jouw dreumes al meer een peuter? Peuters krijgen vaak geen genoeg van imitatiespel. Komt dat poppenwagentje toch weer van pas! En als je pop ziek wordt, kan een dokterssetje natuurlijk niet ontbreken. Of wat dacht je van een keukenschort, om papa en mama te helpen in de keuken? Of een eigen keukentje, hoe leuk is dat? Het leuke is dat op deze leeftijd kinderen nog een hele diverse interesse hebben. Dus jongens spelen gerust met de poppenwagen of het theeservies en de meiden helpen papa of mama graag met klussen (hallo kinder gereedschapsset). Peuters ontdekken verder graag de wereld en gaan letterlijk en figuurlijk steeds verder van hun ouders vandaan. Een loopfietsje is een perfect middel om ze meer vrijheid te geven en tegelijkertijd hun motoriek en balans mee te trainen!

Crayon Rocks

Kleine cadeau ideeën voor peuters: ballen (groot en klein), wasco, vingerverf, stoepkrijt, bellenblaas, dikke kleurpotloden, kleurboek, klei, kralen rijgen (groot) en ook weer de Duplo en ander constructiespeelgoed. En kunnen jullie deze crayon rocks al? Perfect om de pengreep mee te oefenen

Kleuters

Voor jonge kleuters zijn de crayon rocks ook nog heel leuk. Of wat dacht je van een set driekantige kleurpotloden, met een leuk kleurboek erbij. Drukt jouw kleine altijd alle stiften stuk? Wist je dat er ook stiften bestaan waarvan de punt verdwijnt als je te hard drukt? Ideaal! Verder zijn knutselspullen ook altijd een goed idee voor het stimuleren van de fijne motoriek, net als strijkkralen, kralen om te rijgen en vouwblaadjes. Is jouw kleuter toe aan wat meer cognitieve uitdaging? Wat dacht je van een leuke puzzel, Electro of Mini Loco. En om de fantasie te stimuleren is Playmobil of Lego altijd een goed idee.

Houden jullie wel van een spelletje thuis? Wel eens gedacht aan; Toren van Pisa, Bert Bever, Yeti in mijn spaghetti, Snotty Snotter, Vier op een rij, Kapla, een knikkerbaan of Twister? En voor kinderen die van buitenspelen houden kun je denken aan een step, springtouw, stoepkrijt, bal of rolschaatsen/skeelers.

Origami dieren

6 jaar en ouder

Heb jij een knutselkind thuis? Wel eens aan origami gedacht? Of een boek over handlettering? Of wat dacht je van mandela’s kleuren? Lego staat ook bij veel jongens en meisjes hoog op het verlanglijstje. Voor de actievere kinderen onder ons is er van alles te koop omtrent sport en spel materiaal. En voor die regenachtige, koude dagen gaan jullie lekker een (behendigheids)spelletje spelen. Wat dacht je van Dokter Bibber, Paku Paku, Jenga of een leuk kaartspel.

10 jaar en ouder

Is jouw kind nog ouder en denk je Help?! Wat geven we nu weer? Ze hebben al zoveel! Heb je weleens gedacht aan een leuk doe-cadeau? Nee? Wat dacht je van paintballen, lasergamen, bowlen, trampolinespringen, een hoogteparcours, boulderen, karten, een workshop taart versieren of chocolade maken, een gps tocht door de stad, een steptour, paardrijden, zwemmen, en ga zo maar door! Want zeg nou zelf? Wat is er nou leuker dan samen herinneringen maken?

En die pepernoten? Die bak je natuurlijk lekker zelf, samen met je kind!

Stichting Sinterklaas Kapoentje

P.s. Denk jij na het lezen van dit artikel nu: Heel leuk hoor al die cadeau ideeën, maar Sinterklaas zit er voor ons financieel niet in… Of ken jij een gezin van wie jij weet dat ze het financieel erg zwaar hebben? Dan willen we graag van de gelegenheid gebruik maken om de stichting Sinterklaas Kapoentje onder jullie aandacht te brengen! Deze stichting zet zich in om kinderen uit Amersfoort die in armoede opgroeien toch een leuke Sinterklaasavond te geven. Want hoe leg je aan een kind uit dat Sinterklaas jouw familie overslaat, omdat je ouders niet genoeg geld hebben?

Meer informatie zie: www.sinterklaaskapoentje.org

Of denk jij net als ons: dit kan toch niet? En wil jij net als ons doneren? Ook dat kan via hun site!