kinderen rennenpxhere.com

Kracht en conditie

Waarom kracht en conditietraining bij kinderen? Zowel kinderen met als zonder pathologie kunnen problemen ondervinden met hun fitheid. Denk hierbij aan het kind dat (te) snel moe is tijdens het buitenspelen, of een kind met overgewicht wat niet goed mee kan komen met de gymles. Maar ook (chronisch) zieke kinderen of kinderen die geopereerd zijn of langdurige pijnklachten hebben (gehad) kunnen problemen ondervinden in hun fitheid en hierdoor niet of onvoldoende aan algemeen dagelijkse activiteiten en/of sportactiviteiten meedoen. Daarnaast is een goede lichamelijke fitheid belangrijk voor de algemene (motorische) ontwikkeling van het kind.

kinderen rennen

Bij kinderen nemen, met de toename van de leeftijd, lichaamsgewicht en lengte toe, maar niet altijd even snel of evenredig. Er zijn perioden van groeispurt en er zijn perioden van stilstand. Ook veranderen door de groei de proporties. Deze groei en ontwikkeling maken dat kinderen niet als kleine volwassen beschouwd mogen worden. Standaarden voor volwassenen kunnen daarom niet gebruikt worden bij kinderen en jongeren.

Kracht en conditietraining bij kinderen vraagt daarom niet alleen om specifieke anatomische, fysiologische en pathologische kennis, maar ook om kennis van de inspanningsfysiologie en voor kinderen geschikte meetinstrumenten en trainingsschema’s.

Bij Kinderfysiotherapie Bengels en Kanjers zijn wij op de hoogte van deze kennis en de meest recente inzichten waardoor wij in staat zijn om zowel bij kinderen met als zonder pathologie de algemene fitheid te verbeteren zodat zij weer naar tevredenheid kunnen deelnemen aan ADL en sportactiviteiten.