baby op zijDesigned by Photoduet / Freepik

Voorkeurshouding

Alle kinderfysiotherapeuten werkzaam bij Kinderfysiotherapie Bengels en Kanjers hebben aanvullende trainingen gevolgd omtrent het onderzoek en de behandeling van zuigelingen met een voorkeurshouding. Zo zijn wij onder andere gespecialiseerd in het uitvoeren van een hoofdmeting om de mate van scheefheid te bepalen als gevolg van een voorkeurshouding.

Een aanhoudende voorkeurshouding kan leiden tot een afplatting van het achterhoofd. Deze afplatting kan, passend bij de voorkeur die een kindje laat zien, worden onderverdeeld in twee verschillende categorieën:

  1. deformatieve plagiocephalie (DP): eenzijdige afplatting van het achterhoofd,
  2. deformatieve brachycephalie (DB): egale afplatting van het achterhoofd

Afplatting van het hoofdje (plagiocephalie of brachycephalie) is een cosmetisch probleem. Er is geen sprake van een verband met (1) de groei van de hersenen en/of (2) een afwijkende motoriek.

baby op zij

Hoofdmeting (plagiocephalometrie)

Plagiocephalometrie (PCM) is een betrouwbare en gemakkelijk toepasbare methode om de mate van afplatting van het hoofdje van een kind te meten. Met behulp van een bandje thermoplast wordt een precieze afdruk gemaakt van de (transversale) omtrek van het hoofdje.

Meting:

  1. het bandje wordt in heet water (ongeveer 75 graden) gelegd en wordt daardoor zacht.
  2. het zacht geworden bandje wordt uit het water gehaald en met een doek droog gedept. Het is gebruiksklaar wanneer het tot kamertemperatuur (handwarm) is afgekoeld en nog soepel genoeg om te bewegen.
  3. het bandje zo vlak mogelijk om het hoofd aangebracht en vormt zo een dichte ring die de exacte contour en omtrek van het hoofd weergeeft.
  4. op de ring worden met een speciale stift, na ongeveer 1-2 minuten uitharden, de exacte positie van het midden van de neus(brug) en de oren aangetekend.
  5. de ring is na 4-5 minuten uitgehard en kan van het hoofdje worden gehaald.

Met behulp van de meting kan een afplatting wordt onverdeeld in drie categorieën:

  1. normaal; de afplatting is nauwelijks zichtbaar
  2. duidelijke waarneembaar; de afplatting is nu duidelijk waarneembaar, maar neemt in de toekomst zonder verdere hulp af naar normaal
  3. duidelijk waarneembaar; de afplatting is nu duidelijk waarneembaar en zal zonder helmtherapie ook in de toekomst waarneembaar blijven.